Aggteleki kirándulás


 Magyarkeszi -Györe Találkozó

Kirándulás Aggtelekre

Elérkezett a kirándulás, amelyre már nagyon sokat vártunk. A tábor bebefejezével Aggtelekre vitt utunk, június 23-24 –én. Testvériskolai barátainkkal közösen derítettük föl Aggteleket és környékét. A hosszú utazást követően megérkeztünk szálláshelyünkre, majd elindultunk bebarangolni a környéket.

A Baradla-barlang fölötti 51 m magas kilátópontról csodás kilátás nyílik a Nemzeti Park felszíni értéA   felderítő körútat követően, az onnan alig 10 percnyire lévő Szinpetrire vettük az irányt, ahol a világ legnagyobb könyvét tekinthettük meg. Mint megtudtuk, a könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról szól.

346 oldalas, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. A könyvet a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint “a világ legnagyobb könyve”.

A könyv elő és hátlapján 4 cm vastag fatáblából készült és 13 egész marhabőrrel borítottuk be őket, valamint hagyományos módon kender madzagokkal, zsinegekkel, nagy tűkkel, vásznakkal varrtuk össze a könyv lapjait és gerincét . Hogy a könyv nyitható legyen, öt zsanérral biztosították.  A kiállításon fényképezni nem lehetett, ezért a a fotó a beszámolóban csak illusztráció. Hogy Gutenberg könyvét korabeli módon elkészíthesssék , olyan helyszínt kerestek,  amely alkalmas egy XV. századbeli papírmalom is elkészítéséhez is, ami lehetővé teszi azt, hogy a papírja is korhű módon és eszközökkel készülhessen el. A hatkalapácsos papírmalmot a Jósva patak vize hajtja meg. A vízikerék átmérője 620 cm.

     A kirándulás második napján a Baradla barlang (Aggteleki cseppkőbarlang) meglátogatása volt a cél.

Az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, amely nemcsak a régió, hanem Magyarország legkiemelkedőbb, legnépszerűbb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja.

Az aggteleki barlang bejárata, már messziről látható több mint 50 m magas sziklafal tövében nyílik.

A nagy melegben jólesett a hűs barlangba belépni, de hamarosan előkerültek a hosszú pulóverek, hiszen a barlangban 10-12 ℃ fog van állandó jelleggel.

A túra során megismerkedhetünk a páratlanul gazdag, változatos cseppkövek világával. A cseppkövek hasonlatosság alapján fantázianeveket kaptak a barlangászoktól. Pl: Anyósnyelv, Mikulás, Tigris, Sas, de Szószék és az Egri Minaret  elnevezést is kaptak. is. A  Csontház-teremből a Teknősbéka- majd a Tükör-terembe jutottunk, ahonnan a tágas, kitűnő akusztikájú Hangversenyterembe, ahol valóban rendeznek koncerteket, de a túravezető elmondása szerint még esküvőt is. Zene mellett csodálhattuk meg  a fantasztikus cseppkőalakzatokkal díszített természetes csarnokot.

Az ősemberek füstjétől azonban  feketék lettek  bizonyos termek. 

Fantasztikus ékmény a monumentélis cseppkövek közti 1 órás túra,s  azt hiszem maradandó emlék maradt gyernekeink emlékezetében.

A hosszú hazafelé úton már  a györei és magyarkeszi diákok keveredve ültek, jelezve ezzel számunkra, hogy barátságok szövődtek.


 

Magyarkeszi- Györe találkozó

Szigliget- Keszthely kétnapos kirándulás

  1. 05. 17-én reggel 8 órakor indultunk az iskolánk elől, két napos kirándulásunkra.

Már reggel napsütéses, meleg volt az időjárás. A gyerekek izgatottan várták az indulást, így hát búcsút vettünk a szülőktől, és elindultunk. Egy órát utaztunk, mikor megérkeztünk utazásunk első állomására, Magyarkeszire, testvériskolánk községébe. Az ottani diákok és pedagógusok már nagyon vártak ránk. Szívélyesen üdvözöltek bennünket. Mindkét iskola tanulói nagyon örültek, hogy újra láthatják egymást, és persze mi felnőttek is. A Magyarkesziekkel kiegészülve folytattuk utunkat Szigliget felé. Kb. másfél óra utazás után megérkeztünk első úticélunkhoz. A buszsofőr a hegy lábánál lévő parkolóban tett le minket. Hosszú sétára indultunk a melegben a hegy tetején lévő várhoz. Mikor felértünk, páratlan szépségű kilátás tárult elénk a Balatonra és vidékére. A gyerekek élvezték, hogy a váron belül több szintre is feljuthattak, egyre magasabbra. Egyes helységekben interaktív kiállításrészletek voltak láthatók, mely lekötötte a diákok figyelmét. A vár udvarán büfé és ajándékbolt is üzemelt, melyet a gyerekek megrohamoztak a várnézés után. Bodzaszörppel csillapították szomjukat, velünk együtt. Igazán jólesett! Néhányan emléktárgyakat is vásároltak. Majd lesétáltunk a hegy tetejéről, vissza a buszhoz. Folytattuk utunkat a szálláshelyünk felé. Megérkezve kipakoltuk a bőröndöket és sporttáskákat a busz csomagtartójából, és elhelyezkedtünk a szobáinkban, melyek 4 és 6 ágyasak voltak. A gyerekek izgatottan osztozkodtak a szobákon. A délután hátralévő részében szabadprogram volt. A diákok pihentek, beszélgettek, „bandáztak” egymással. A koraesti órákban megvacsoráztunk, majd még egy kis játék és beszélgetés után takarodó következett. Nagyon vártuk a másnapot, utazásunk következő állomását, Keszthelyt.

Május 18-án reggel hétkor volt ébresztő. Megreggeliztünk, bepakoltunk a buszba és útra keltünk Keszthelyre. A Balaton nyugati végére utaztunk, így egy körülbelül ¾ órás buszozás várt ránk.

Keszthely gazdasági és turisztikai szempontból fontos város, történelme és látnivalói is említésre méltóak.

 

Kirándulásunk során megtekintettük a Festetics-kastélyt, mely Keszthely egyik legjelentősebb műemléke. Több mint egy évszázadot átívelt építése, a 18. század közepétől a 19. század végéig, mivel többször átépítették és bővítették, míg végül elnyerte mai formáját A városban évente megrendezett kulturális események egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik meg.

Először a Helikon Kastélymúzeumot tekintettük meg, ahol több állandó kiállítás is található. A felújítás után a múzeumépületben vadászati kiállítás található. Itt preparált állatokat, különböző anyagokból készült disztárgyakat és vadászatokról készült képeket, fotókat és írásos emlékeket tekinthettünk meg.

Ezután a tetőtérben modellvasút kiállítást láthattunk, amely Európa egyik legnagyobb terepasztala.

Majd a Helikon könyvtárat tekintettük meg, ahol a tárlatvezető segítségével ismerhettük meg annak történetét. A könyvtári szárny 1799 és 1801 között épült a kastélyhoz. Nagytermében faragott tölgyfa bútorok találhatóak, melyeket egy helyi asztalos készített. Elmondta még, hogy ezt a kb. 80 ezer kötetes gyűjteményt a Festetics család hozta létre. Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtárában nem csupán könyvek, hanem régi enciklopédiák és nyomatok is találhatóak.

Innen a 42 hektáros kastélyparkba mentünk, mely természetvédelmi terület. Különleges fafajták találhatóak benne, többek között kínai páfrányfenyők is. A legidősebb fa egy 400 éves kocsányos tölgy.

Végezetül megtekintettük a hintómúzeumot, mely a kastély parkjában a valamikori lovardában található. Itt látható az ország legnagyobb hintógyűjteménye. Ezek közül több is a budapesti Kölber Fülöp féle kocsigyárból származott.

 

Ezután egy rövid sétát tettünk a Balatonparton, majd egy egyórás sétahajózáson vettünk részt, amelyről gyönyörködhettünk a változatos tájban.

 

Élményekkel telve, kissé fáradtan ültünk fel a buszra. Körülbelül 1,5 óra alatt érkeztünk meg Magyarkeszire, ahol testvériskolánk diákjait már várták családtagjaik. Elbúcsúztunk egymástól, majd elindultunk Györe felé. Közel másfél óra múlva megérkeztünk az iskolánk elé, ahol egymástól is búcsút vettünk.