Kirándulások


Őszi túrázás  2018. 09. 21. 

Helyszín: Magyaregregy-Pásztorforrás

 Kirándulásunk egy előre kidolgozott tematikus terven alapult: „katonai kiképzőtábor”. Már előző napon meghirdettük, így a tanulók terepmintás öltözékben érkeztek, mint a kis katonák. A kiindulópontra érkezés után, a gyerekek 5 fős csapatokba szerveződtek, és megkapták a csapatsorszámukat. Első feladatuk a csapatnév és a csapatkiáltás kitalálása volt. Majd 10 perces időközönként indítottuk őket a több helyszínből álló állomásokra.

Minden állomáson egy pedagógus és egy szülői segítség várta a gyerekeket. A felnőttek munkáját a györei polgárőrség is segítette. Számos érdekes elméleti és gyakorlati, de többségében ügyességi feladatokkal találkozhattak a diákok az állomásokon. Akadálypályák, Tereptárgyak alatti kúszással, famászással, térképolvasás segítségével elrejtett tárgyak megkeresésével, a csapattársak segítségével, bekötött szemmel való tájékozódással. Szerepelt még a megmérettetések között szituációs feladat is, ahol a csapattagok elsősegélynyújtásban kellett részesíteniük sérült társukat. A sikeres teljesítés után pontok jártak. A tanulók nagyon élvezték a feladatokat és törekedtek arra, hogy minden állomáson derekasan helytálljanak.

Az utolsó állomás után lévő tisztáson várta őket a jól megérdemelt pihenés és ebéd, melyet a szülői munkaközösség tagjai főztek. A menü krumplipaprikás volt, és a desszert fagylalt.

Ebéd után az eredményhirdetés következett. A csapatok okleveleket és édességeket kaptak jutalmul. A napot egy barátságos focimeccs koronázta meg a gyerekek és a szülők, pedagógusok között a tisztáson. Mindenki kellemesen elfáradt. Számos élménnyel és emlékkel a szívünkben, indultunk haza Györébe.

 

 

Váraljai kirándulás

Helyszín : Váralja község

Időpont:2019. március 18.  13.00-19.00

Már   régóta terveztük a kirándulást Váraljára, de az általunk kiszemelt kora tavaszi napok gyakran megtréfálnak bennünket. Szerencsére derűs napra ébredtünk, így semmi akadálya nem volt  a várva várt túrázásnak.

Menetrend szerinti busszal utaztunk a falu határáig. Váralja Tolna megye déli részén, a Mecsek-hegység északkeleti lábánál, a Váraljai-völgyben található. A község turisztikai szempontból csomópontnak számít, a Keleti-Mecsek turista útvonalain Óbánya, Kisújbánya, Hidas, Mecseknádasd, Máza közvetlenül közelíthető meg innen.
238 hektár területű parkerdeje a Váraljai-patak völgyében fekszik, tájvédelmi körzettel határos. Számos védett állat- és növényfaj él itt. A célunk az erdő  növény és állatvilágának felfedezése volt. A jókedvű csapat már 4 km-t tett meg, a Parkerdő eléréséig. Marika nénivel elevenítettük föl a védett növényekről ismereteinket, a természetismeret órán tanultakat. Utunk a horgásztavak mellett vitt el, ahol a horgászok is megtalálják számításukat, s  megcsodáltuk a  hangos robajú vízeséseket is. Az erdőbe érve  megízleltük a források tiszta vizét, s itt már csoportokban fedeztük az ébredő erdőt.

A területet jól jelzett turistaút-hálózat fedi, ennek jelzéseit is figyelembe vettük túránk  során. Az  Esőház, tűzrakóhelyek, padok, asztalok pedig a kirándulók kényelmét szolgálják.

Bebarangoltuk a csodás helyet, melynek csendjét igyekeztünk nem megzavarni. Kellőképpen elfáradva érkeztünk haza a több,  mint 10 km-es túráról…


  Mecsextrém Park  Pécs : 2019.06.03.

Régi vágyunk vált valóra azzal, hogy elvihettük tanulóinkat a pécsi Mecsextrém Parkba.  Évek óta igyekeztük a gyerekek ezen vágyát teljesíteni, de a szülők és az iskola szűkös anyagi keretei ezt nem tették lehetővé. A  kalandpark mozgalmassága és ingergazdagsága maximálisan kielégíti a XXI. sz. gyerekeinek igényeit, ezért mindenképpen igyekeztünk a pályázat programjai közé kalandparkot is beiktatni. A kirándulást megelőzően a gyerekekkel tájékozódtunk a játéklehetőségről a Park weboldalán (http://www.mecsextrem.hu/), és megtervezték, hogy mely játékokat fogják feltétlenül kipróbálni.

Különjárattal utaztunk, így nagyon hamar a helyszínre érkeztünk. A jegyek átvétele után egy koordinátor oktatás tartott a játékok, eszközök rendeltetésszerű használatáról a balesetek és káresemények elkerülése érdekében.

Ezt követően kezdődhetett a játék! A legnépszerűbb játék az Alpesi kötélpark, a Tiroli csúszópálya, az Erdei bob és a Mászófal volt.

De nagyon élvezték diákjaink a Hófánk csúszdapályát, a Rodeó bikát és a Lövészetet, íjászatot.

Délben a parkhoz tartozó étterem szolgáltatásait vettük igénybe, ahol kellemesen elfáradva fogyasztottuk el a rendelt ebédet.

Az étkezés után még órákig élvezték a gyerekek a park nyújtotta szolgáltatásokat. Késő délután pedig rengeteg élménnyel gazdagodva indultunk haza, a már régen áhított kirándulásról.


Siklós fürdőhely

2019. 06. 18-án kedden Siklósra utaztunk több mint 40 fővel strandra. A pályázatban résztvevő pedagógusok kísérték a gyerekeket. Gyönyörű napsütésben indultunk a györei önkormányzat épülete elől a felső tagozatosokkal. Nagyon jól kezdődött így a nyári szünet a gyerekek számára. A medencében ülve a gyerekek a bizonyítványért való és az év végi hajtást, a sok sok programot is kipihenhették. Ezért is nagyon jó volt, hogy közösen, kellemesen eltöltsék ezt a szép napot. Az utazás során nem merült fel semmi probléma, mindenki izgatottan várta a strandolást. Miután megérkeztünk, mindenki megkapta a kártyáját, amivel az öltöző szekrényeket tudtuk használni. Lehetőségünk volt kipróbálni az összes medencét bent és kint. A gyerekek örömmel használták a csúszdát. A nagyobbak szívesen úsztak az úszómedencében. A fürdés után mindenki kapott egy jégkrémet, ami nagyon jó zárása volt a napnak. A hazafelé vezető úton a gyerekek megbeszélték élményeiket. Örömteli volt számukra, hogy így kezdhették a nyári szünetet, mi pedig örülünk, hogy így zárhattuk az évet a pályázatnak köszönhetően.