Kirándulások


Aggteleki kirándulás

Időpont: Június 23-24.

Elérkezett a kirándulás, amelyre már nagyon sokat vártunk. A tábor bebefejezével Aggtelekre vitt utunk, június 23-24 –én. Testvériskolai barátainkkal közösen derítettük föl Aggteleket és környékét. A hosszú utazást követően megérkeztünk szálláshelyünkre, majd elindultunk bebarangolni a környéket. A Baradla-barlang fölötti 51 m magas kilátópontról csodás kilátás nyílik a Nemzeti Park felszíni értékekre.

aggtelek1

Hogy Gutenberg könyvét korabeli módon elkészíthesssék , olyan helyszínt kerestek,  amely alkalmas egy XV. századbeli papírmalom is elkészítéséhez is, ami lehetővé teszi azt, hogy a papírja is korhű módon és eszközökkel készülhessen el. A hatkalapácsos papírmalmot a Jósva patak vize hajtja meg. A vízikerék átmérője 620 cm.

aggtelek2received_356039714969879

A kirándulás második napján a Baradla barlang (Aggteleki cseppkőbarlang) meglátogatása volt a cél.

Az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, amely nemcsak a régió, hanem Magyarország legkiemelkedőbb, legnépszerűbb, leghosszabb és leglátványosabb barlangja.

Az aggteleki barlang bejárata, már messziről látható több mint 50 m magas sziklafal tövében nyílik.

A nagy melegben jólesett a hűs barlangba belépni, de hamarosan előkerültek a hosszú pulóverek, hiszen a barlangban 10-12 ℃ fog van állandó jelleggel.

A túra során megismerkedhetünk a páratlanul gazdag, változatos cseppkövek világával. A cseppkövek hasonlatosság alapján fantázianeveket kaptak a barlangászoktól. Pl: Anyósnyelv, Mikulás, Tigris, Sas, de Szószék és az Egri Minaret  elnevezést is kaptak. is. A  Csontház-teremből a Teknősbéka- majd a Tükör-terembe jutottunk, ahonnan a tágas, kitűnő akusztikájú Hangversenyterembe, ahol valóban rendeznek koncerteket, de a túravezető elmondása szerint még esküvőt is. Zene mellett csodálhattuk meg  a fantasztikus cseppkő alakzatokkal díszített természetes csarnokot.Az ősemberek füstjétől azonban  feketék lettek  bizonyos termek.  Fantasztikus élmény a monumentális cseppkövek közti 1 órás túra,s  azt hiszem maradandó emlék maradt gyermekeink emlékezetében.A hosszú hazafelé úton már  a györei és magyarkeszi diákok keveredve ültek, jelezve ezzel számunkra, hogy újabb barátságok szövődtek.

 

aggtelek3aggtelek4aggtelek5aggtelek6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A   felderítő körútat követően, az onnan alig 10 percnyire lévő Szinpetrire vettük az irányt, ahol a világ legnagyobb könyvét tekinthettük meg. Mint megtudtuk, a könyv az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól, növény és állatvilágáról szól.

346 oldalas, egy lapjának mérete 418×377 cm, súlya pedig 1420 kg. A könyvet a Guinness 2010. március 21-én hitelesítette, mint “a világ legnagyobb könyve”.

 

A könyv elő és hátlapján 4 cm vastag fatáblából készült és 13 egész marhabőrrel borítottuk be őket, valamint hagyományos módon kender madzagokkal, zsinegekkel, nagy tűkkel, vásznakkal varrtuk össze a könyv lapjait és gerincét . Hogy a könyv nyitható legyen, öt zsanérral biztosították.  A kiállításon fányképezni nem lehetett, ezért a a fotó a beszámolóban csak illusztráció.