Magyarkeszi-Györe találkozók


Találkozó

    Helyszín: Györe

   Időpontja:2018. 04.23.-04.24.

Április 14-15-én került sor a két iskola első találkozására. A Magyarkeszi gyerekek 12-en,és kísérőjük Magdi néni, 1.5 óra buszozás után meg is érkeztek hozzánk ,a györei  iskolába. Elmondásuk szerint nagy örömmel és izgalommal készültek erre az útra, hiszen sokan közülük még nem voltak ilyen szituációban,nem volt még testvériskolájuk.

Az első napot az ismerkedésre szántuk,és a kezdeti zavart közös játékokkal próbáltuk oldani. A játékok között bemutattuk iskolánkat,a nap folyamán betekinthettek a mindennapi életünkbe.Nagy sikert aratott az”Egy perc és nyersz” játékunk,melyben már vegyes csapatokként neveztek a gyerekek… A közös játék meghozta a várt eredményt,a gyerekeknél elindult a barátkozás,beszélgetés. Nap végén kisebb csoportokban körbejárták a falut,és a györei gyerekek navigálták a kis vendégeinket,és nevetgélve,jókedvűen érkeztek vissza.

A következő napon a szomszéd településre Szászvárra látogattunk, és megtekintettünk egy középkori várat,Interaktív játékokkal,tárlat vezetéssel ,nagy sétával hamar eltelt az idő,és a gyerekek nagyon élvezték a közös együttlétet.A kis kirándulás során már nem tekintettek idegenként egymásra,jól érezték magukat és a nap végén lelkesen tervezgették az újabb találkozót…

   1 2 3 4 5 6 7

 

 

Találkozó

Helyszín: Magyarkeszi

Időpont: 2018. 05.14-15

Elérkezett az idő, hogy  meglátogassuk testvériskolánkat Magyarkeszin. Magyarkeszi Tolna megye északnyugati, a Somogy-Tolnai dombság északi részén, 3 megye találkozásánál (Tolna, Somogy, Fejér) fekszik.

Történetével kapcsolatban sok érdekességet tudtunk meg, például, hogy 1703-ig Kesze vagy Keszi volt a hely elnevezése. A török hódoltság után elpusztult települést I. Lipót király az Esterházy családnak adományozta, akik felvidékről telepítettek ide új lakókat, s a helység neve ekkor Kesziről Tótkeszire változott, s csak 1903-tól viseli mai nevét, Magyarkeszit.

Az általános iskoláról megtudtuk, hogy 2013.szeptember 1-től a helyben működő 8 évfolyamos iskola az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola tagiskolája lett. A tanulók elhelyezésére nyolc tanterem, két fejlesztő szoba és egy informatikai szaktanterem áll rendelkezésre. Az iskola két különálló épületből áll (alsó tagozat, felső tagozat), mely a község két különböző pontján helyezkedik el, meglehetősen távol egymástól. Az alsó tagozatos épülethez konyha és ebédlő tartozik. Mi a felső tagozatosokat látogattuk meg.

Jelenleg az iskolának 98 tanulója van. Lehetőség van informatikai ismeretek elsajátítására tanórák és szakkör formájában is. Jó eredményeket érnek el folyamatosan a Lajtorja dalos csoport tagjai, ill. jelentős futballsikerekkel is büszkélkedhetnek. .Intézményükben első osztálytól lehetőség van idegen nyelv tanulására is. Tantestületük 10 főből áll, akik sok esetben másod diplomával, szakvizsgával rendelkeznek. Csapatuk jól képzett, összetartó munkaközösség.

A helyi felsős diákok és a pedagógusok nagyon szívélyesen fogadtak bennünket az első napon.. Körbevezettek az iskola épületeiben, és a község főbb nevezetességeit is megtekinthettük. A kiadós séta után finom gulyáslevest és krumplislángost kaptunk ebédre. Ebéd után kis pihenővel, kötetlen beszélgetéssel, ismerkedéssel zárult a délután. A második közös napunkon egy nagyon vidám programmal készültek számunkra. A gyerekek ügyességi sorversenyeken vettek részt, vegyes csapatokban ezzel is elősegítve a közösség építését. Többek között volt kötélhúzás, gyorsasági kislabda vezetés jéghokiütővel, Babzsák egyensúlyozás menet közben. Az íjászkodás rejtelmeivel is megismerkedhettünk. Ez a fantasztikus délután a csapatversenyek eredményhirdetésével zárult. Ezzel az eseménnyel, egyben két napos kirándulásunk is lezárult. Ezen rövid idő alatt sok barátság szövődött, a gyerekek között. Érzékeny búcsút vettünk egymástól és hazaindultunk.

A gyerekek nevében is mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat.

m1 m2 m3 m4 m5 m6

 

 

Találkozó

Helyszín: Györe

Időpont:2018.09.18-19.

 

A gyerekek a nyári tábor után /melyet együtt töltöttek el Salgótarjánban/még jobban várták az újabb személyes találkozót.

Szeptember 18-án a bikali élménybirtokon ,19-én györei iskolában töltöttek el közösen a gyerekek egy-egy élmény dús napot. 18-án 10 órától 16 óráig tartott a  program. Különjárattal érkezett mindkét iskola Bikalra. A gyerekek és a felnőttek örömmel üdvözölték egymást,majd az első órában közösen körbesétáltunk a birtokon,és megbeszéltük milyen szervezett programokon fogunk részt venni. Délben finom ebéd( sült csirkecomb párolt rizzsel )várt mindenkit,majd az ebéd elfogyasztása után egy fegyverbemutatót tekintettünk meg a lovagi arénában. Ezután csoportokban meglátogattuk az interaktív házakat,és kedvükre kézműveskedhettek. Minden gyerek beválthatta a kapott fabatkáit arra a tevékenységre amit ki szeretett volna próbálni. Célba lőhettek számszeríjjal,részt vehettek apródképzésen,de  az állatsimogató is nagy tetszést aratott.Szabadprogramban együtt nézelődtek,játszottak a játszótéren,beszélgettek,fényképeket készítettek.Záró programként egy lovagi tornát tekinthettek meg,egy látványos lovas előadást a Lovagi Arénában.A gyerekek elmondásuk szerint,nagyon jól érezték magukat.

Másnap a program 8 órától 2-ig tartott. Egy játékos sport napra invitáltuk meg vendéginket,ahol a mozgásé volt a fő szerep. Volt közös futás,különböző csapat –és ügyességi játékok,barátságos mérkőzések. A gyerekek csapatokban járták végig a különböző helyszíneket,végigmozogták a napot,drukkoltak egymásnak,sokat nevettek,jól elfáradtak,de vidáman zárták a napot.

Az együtt töltött napok összekovácsoltak minket,mindkét nap a vártnak megfelelően telt el,és elérte célját.

8 9 10 11 12 13