Nemzetiségi projekt 2015


Nemzetiségi projekt 2015.11.23 – 27.

Sváb étkezési szokások

Nemzetiségi iskola lévén idén is megrendezésre került hagyományok szerint a sváb hetünk. Ebben az évben tanulóink a magyarországi németek étkezési szokásaiba nyerhettek betekintést. Ebből az okból kifolyólag berendeztünk egy korhű konyhát. Németórák keretében megismerték a gyerekek a régi asztalrendet, a gyümölcsaszalás menetét, a svábok heti étrendjét, az étkezések jellemző ételeit valamint ebben a témakörben bővült szókincsük nyelvjárás tekintetében is. November 27-én az első óra megtartása után összefoglaltuk a heti tanultakat. Ezután a tanulók új információkat kaptak a disznóvágás szokásairól. Mindkét esetben PPT-os vetítés kötötte le a gyerekek figyelmét. Elfogadta meghívásunkat kolléganőnk férje, Filamella Tibor, hogy általa a gyerekek ízelítőt kapjanak az egyik tipikus sváb étel, a krumplis kolbász elkészítésébe.

töltés

Néhány perc pihenő után az 1., a 2. és a 6. osztály mézeskalácsot és zsíros kenyeret, a 3-4. krumpli- illetve babsalátát, az 5. osztály zsemlegombócot varázsolt az asztalra, a 7-8. osztály „Saurest” azaz savanyút főzött. Ebéd után a diákok forgószínpad szerűen különböző állomásokon feladatokat oldottak meg a heti tanultak alapján.

szavak-párosítása

                                                                további képek

Három óra táján elérkezett a nap csúcspontja, ugyanis végre megkóstolhattunk mindent, amit készítettünk. Mivel csupán néhány morzsa maradt az asztalon, úgy tűnik sikerrel jártunk.

Ezúton szeretnénk megköszönni kollégáink segítségét!

Binder-Radics Marianna