Programok 2016/2017


Görög projekt 2017

Az idei tanévben is megtartottuk az 5. osztályban  görög   projektunkat.  A gyerekek több héten keresztül ismerkedhettek az ókori Görögország történetével. Technika órán amforákat, pajzsokat készítettek,magyar órán megismerkedtek a görög ábécével,ének órán szirtakira táncoltak …és még rajz,német és történelem órák keretében is sok érdekes dologgal foglalkoztak. A tevékenységekbe ágyazott tanulás meghozta az eredményt, mára már tudják mi a tóga, amfóra, szirtaki..:) Kóstoltak olívabogyót, készítettek görög salátát,játszottak olümpiát…, de talán az tetszett nekik a legjobban mikor Istenekké változhattak. Végül eljött a projektzáró napja is (január 19.) ahol játékos módon bemutathatták az egész iskola előtt, hogy mennyi mindent tudnak már az ókori Hellászról..A bemutatón megkínálták a közönséget egy kis sajtos olívabogyós falatkával,melyeket ők készítettek. S amíg ezt elfogyasztották megtekinthettük két gyerek saját készítésű Power Pointját: Horvát Kinga Hellászról,Kolompár József az ókori görög Istenekről gyűjtött képeket,információkat,nagy tapsot is kaptak értük.Ezután visszaugrottunk a múltba És az „Istenek” segítségével bekukucskálhattunk az olümpiára,ahol épp babérkoszorút kapott a bajnok,a népgyűlésbe,ahol cserépszavazással döntöttek,hogy legyen e háború..,az iskolába, ahol skandálták a görög ábécét, a piacra, ahol amforákat árultak..Aztán jöttek a katonák és megmutatták hogy állnak falanxba…Végül az Olümposz hegy felől zeneszó hallatszott ( Anita néni fuvolájával megidézte az Isteneket..:) ) előjött Zeusz a főisten, akit körülrajongtak a többi istenek…És Zeusz mulatságra,táncra vágyott..Megnézhettünk egy igazi Görög táncot..!Végül kezdődhetett a lakoma melyen már csak a „főszereplők” az 5. osztályosok vehettek részt. A menü a következő volt: gyros húsi, pita, (Aranka néni segítségével) görög- és,tzatzikisaláta,(ők készítették,Viki nénivel, Andi nénivel és Olgi nénivel) desszertnek  görög joghurt és csokoládéba mártogatott gyümölcsök voltak..Ezekkel az „isteni” eledelekkel zártuk projektunkat ..:) Az élményről  a hangulatról beszéljenek a képek,mindenkinek büszkén ajánljuk megtekintésüket hiszen egy újabb 5. osztály tett tanulságot talpraesettségből,és nyugodt szívvel kijelenhetjük:” átmentek a vizsgán” …

                                                                                                                 /Gáspárné Link Andrea/

gorog-2017

Reneszánsz projekt 2016.

November 16-án du. 14 órától tartottuk meg  a 6.osztályosok reneszánsz projektjének záró rendezvényét. A hatodikosok már hetek óta több tantárgyon keresztül ismerkedtek a reneszánsz korral. Megismerkedtek pl. a kor divattörténetével,művészeivel, zenéjével, Mátyás király reneszánsz udvarával. Az órákon játékos módon sajátíthatták el az ismereteket pl. pajzsot készítettek,rózsa ablakot ,iniciálét rajzoltak,kardoztak,pergament égettek,pecsétet készítettek. Munkáik díszítették a záró eseményen a falakat.  A projektzáró  címe:”Mátyás király udvarában” lett  ,úgy gondoltuk rajta keresztül bemutathatjuk a reneszánsz udvart,szokásokat. Elsőként egy kis vetítéssel megnézhette mindenki, hogy az órákon hogyan készültek a gyerekek, aztán az osztályból  3-an ( Varga Zétény,Kovács Áron és Bartos Gergő) „Power Pointos „ bemutatóját tekintettük meg Mátyás királyról. Megtanulták és elmondták Arany János: Mátyás anyja c. versét,elénekelték (osztályfőnökük hangszeres kíséretével) az  :”Édes rózsám ,szívem kedvese.. „kezdetű dalt. Ezt követően  a „szereplők” (hatodikosok és tanáraik)  korhű ruhákban egy kis jelenetet adtak elő,volt lovaggá ütés, kardbemutató és reneszánsz tánc is. A  projektzáró végén egy reneszánszkori lakoma volt, melyen már csak a hatodikosok vehettek részt(megérdemelten, hiszen sokat dolgoztak a bemutató sikeréért ).Reméljük  a nézőknek,de főleg a résztvevőknek egy szép kis emlék marad, hogy egyik délután visszamentünk az időben, egészen Mátyás király udvaráig.

A leírt eseményekről meséljenek a mellékelt képek.

reneszansz-1

reneszansz-7

Duatlon verseny- Szászvár 2016. október 15.

Október 15-én  rendezték a szászvári Kiss György Általános Iskola  által meghirdetett Duatlon versenyt, melyen iskolánkat három tanulónk képviselte. Bakó Krisztián és Hubert Márkó a III. korcsoportban, Berta Benjámin a IV. korcsoportban állhatott a rajtvonalhoz.

Az 1000 méteres futást követően a  versenyzők 1000 métert kerékpároztak, majd  zárásként újabb 500 métert sprinteltek. Nagy örömünkre Berta Benjámin másodikként ért célba, ezzel biztosítva magának az ezüstérmet. Hubert Márkó  korcsoportjában 5., Bakó Krisztián 6.-ként zárta a versenyt.

duatlon-3

További képek

 


Völgység Kupa 2016. október 13.

A Bonyhádi Rendőrkapitányság  szervezésében az idén is sor került a diákok  kerékpározással kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudásának tesztelésére. Iskolánk csapatának ezen a versenyben III. helyezést sikerült elérnie..

 Köteles Dániel jó versenyzéssel megszerezte az egyéni III. helyezést is… 🙂

kerekparos-ugyessegi-verseny-2

A csapat tagjai:  Berta Benjámin, Czékmány Lili,

Köteles Adél és Köteles Dániel

További képek


Izmény- szüreti felvonulás 2016. október 8.

 

izmenyi-felvonulas

További képek


Könyvtárismereti verseny -2016.10.10.

konyvtarismereti

További képek


Kovács Gábor- Muzsikus, előadása a könyvtárban a Mese világnapján 

kovacs-gabor

További képek


Kisállat kiállítás

Mivel október 4-e az állatok világnapja, iskolánkban a hagyományokhoz híven, az idén is megtartottuk  október első hetében  kisállat kiállításunkat. Érkeztek a  teknősök ,a tengerimalacok, de volt hörcsög, nyuszi, tyúkocska és postagalamb is. Mindegyik  gyerek aki hozott állatot, bemutatta a saját kis állatát (hogy hívják, mit eszik, hogyan kell gondozni..)Az állatkák megcsodálása után a közönség szavazhatott kinek, melyik állat tetszik a legjobban. Amíg a szavazatokat összeszámoltuk, a gyerekek a nagy kocka  puzzlenkból állatokat tehettek ki, vagy kérdéseket tehettek fel az állattartóknak. Végül a szavazást Czékmány Lili nyuszija nyerte meg, de a többi állat is nagy tapsot kapott. Nagy sikere volt Győri Virág cicájának és Kincse Edina kutyusának is, ők külön díjasok lettek,mert szabályaink szerint  a kutyusok és cicák más kategóriába tartoznak. Megígértük ,ha igény lesz rá ,tavasszal rendezünk egy” cica szépségversenyt”.Minden résztvevőnek köszönjük ,hogy elhozták és megmutatták nekünk kis kedvenceiket!! Megérdemlik a dicséretet, és természetesen jár nekik az 5-ös is  környezetismeret  ill. biológia tantárgyból.

                                                                                                                 Gáspárné Link Andrea

kisallat-szalai

     További képek


 Október 6. -Megemlékezés

 

Október 6-án iskolánkban a 13 aradi vértanúra emlékeztünk, akik 1849-ben életüket adták hazánk szabadságáért. A 6. osztályosok kis műsorral készültek a jeles napra. Versekkel, képekkel idézték fel a hősöket. Mindegyik vértanúért egy-egy gyertya égett,melyek a műsor végén kialudtak,kivégzésüket jelképezvén. Iskolánk diákjai és pedagógusai egy közös énekléssel („Magyarnak lenni jó”) és 1 perces néma csenddel fejezték ki tiszteletüket.

További képek

oktober-6


VI. Hajdina Fesztivál- 2016.10.01

Györe Község szervezésében október 1-jén az idén is megrendezésre került a Hajdina Fesztivál, immáron VI. alkalommal. A délelőtt emlékezetes eseménye a Hajdina Kupaként emlegetett futóverseny volt, melyet  négy korcsoportban rendeztek meg. A Templom Iskola épülete -mint minden évben – kiállításoknak adott helyet. Az érdeklődők megtekinthették Dr. Tillmann Zsoltné Csoma Éva és Vargáné Ledneczky Anna festmény- , Vidák Margit foltvarró kiállításait. A 2016-os év érdekessége Györe község és az iskola interaktív kiállítása volt. Délben mindenkit finom ebéd várt, majd következett a felvonulás, ahol a falu apraja-nagyja képviseltette magát, hagyományőrző csoportokkal kiegészülve. A zenés-táncos vonulást követően kerültek sorra a meghívott fellépők, melyen iskolánk is sikerrel mutatkozott be….  A  gyerekeket vásári kavalkád, légvár, körhinta, arcfestés, rodeo -bika várta   a nap folyamán.  A felnőttek pedig főző- és sütemény sütő versenyen mérethették meg magukat. A nap folyamán fellépett a Zengővárkonyi, Nagymányoki és az Izményi Hagyományőrző csoport, valamint a Zelke Néptánc együttes.                                                     A község képviseletében újra megmutatták magukat gyermekeink, az Őszirózsa énekkar, valamint a Ritmus tánccsoport is. Az est utolsó fellépője a kaposvári Roxínház volt, melynek színvonalas produktuma méltó zárása volt a napfényes délutánnak. A rendezvényt fényfestés valamint utcabál zárta.

hajdina-1

Bírók és Bírónék hagyományos györei népviseletben

hajdina-3

Györe kiállítás

hajdni-a2

További képek

 


Évnyitó – 2016. szeptember 1.

evnyito-2016

További képek